Vele soorten leder

Antiek leder

De omzetting van huid naar leder vraagt ongeveer dertig tot vijftig bewerkingsfasen. Dit hele proces, dat al snel een drietal weken kan duren, noemt men het looien van leder. De kant van de huid waar vóór het looien de beharing of de wol was, de zogenaamde nerfuid, wordt glad leder. De andere zijde wordt daim of suède. Zwaar en sterk leder met een dikte van minstens 2 mm, noemt men dik leder. Door bijkomende inkrimpingprocédés wordt de nerfstructuur extra geaccentueerd, wat aan dit dik leder zijn typische, rustieke karakter verleent. Antiek leder is leder van de meest hoogwaardige kwaliteit. Hiervoor worden uitsluitend uitgelezen huiden gebruikt. Dit leder wordt vaak donker geverfd en met speciale lak afgewerkt waardoor het zijn typisch antieke patine verkrijgt.

Gedekverfd leder

Gedekverfd leder is voorzien van een gepigmenteerde, niet doorzichtige finishlaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder opvallen. Deze fixeerlaag biedt extra bescherming tegen invloeden van buitenaf (zonlicht, vuil, vocht, etensresten,...). Daarom is deze ledersoort ideaal voor een gezin met kinderen. Lagere prijsklasse.

Vol-aniline leder

Vol-aniline leder krijgt uitsluitend een vatverving zonder beschermlaag. Het is de meest natuurlijke ledersoort, is bijzonder mooi en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan en de natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar. Hogere prijsklasse en gevoeliger voor vlekken en zonlicht.

Semi-aniline leder

Semi-aniline leder is voorzien van een licht gepigmenteerde bescherm-laag, de gaatjes van de haarinplant zijn nog te zien. Deze ledersoort staat daardoor ook dichter bij de oorspronkelijke lederhuid. Midden prijsklasse.

Handwish leder

Handwish leder is een gedekverfde ledersoort voorzien van een uitpoetsbare beits en afgewerkt met een kleurloze lak. Deze beits geeft het typische wolk-effect aan het leder.

Geschuurd leder: daim (suède) en nubuck

Zoals hoger aangeheven wordt daim of suède aan de vleeskant geslepen. Om daim te bekomen wordt de onderkant van de gelooide huid geschuurd. Daim is zacht en fluweelachtig. Nubuck leder is eveneens een ‘geschuurd leder' dat geslepen wordt aan de nerfzijde (waar voor het looien de beharing of de wol was). Het is een fijn, edel, fluweelachtig leder, en gevoeliger voor vuil dan daim, omdat de vezels iets korter zijn.

Pull-up/wax leder

Pull-up of wax leder is voorzien van een folie(lak)laag of is afgewerkt met een wax- of olielaag. Dit leder heeft het zogenaamde ‘kreukeffect'. Als men aan het leder trekt, dan kleurt het licht op.

Schapenleder

Deze ledersoort afkomstig van schapenhuid is een vol-aniline leder zonder beschermlaag. Het gelooide leder wordt met de hand ingepoetst met een bruinachtige waterbeits en afgewerkt met een product op basis van was. Ook schapenleder heeft vaak het zgn. ‘wolk-effect'.

Tips in verband met leder

  • Plaats lederen meubelen nooit in het directe zonlicht en te dicht bij de open haard of de centrale verwarming. Fel zonlicht tast de kleur van het leder aan en in de directe nabijheid van een verwarming zal het leder uitdrogen.
  • Probeer elke behandeling eerst uit op een minder zichtbare plaats van je meubel.
  • Zelfs de hardnekkigste vlekken mag u nooit met oplosmiddelen, vlekkenverwijderaars of detergenten als terpentijn, wasbenzine, aceton, zuivere alcohol, .... behandelen!

Vlekken verwijderen op leder

Vloeistoffen, dranken, vetten

Dep altijd onmiddellijk op wat gemorst is zodat het vocht geen kans krijgt om in het leder te dringen. Gebruik absorberend papier, een zuivere zachte doek of spons. Beter niet wrijven want dan verstoppen de poriën en blijft er een glimmende plek achter. Behandel niet alleen de vervuilde plaats maar ook het leder errond. Achterblijvende vetvlekken trekken met de tijd in het leder in.

Algemene onderhoudstips voor lederwaren

Leder vergt slechts weinig onderhoud. Voor de regelmatige poetsbeurt volstaat het om het leder af te stoffen met een zachte, droge doek of een lichtjes bevochtigde zeemlap (droog nawrijven!). Probeer toch minstens eenmaal per jaar je lederen meubelen grondig te reinigen. Hiervoor gebruik je best een lauw sopje handwarm water met een natuurlijke of neutrale zeep. Maak je zeem niet te nat. Wrijf droog na met een zuivere zachte doek en fris het leder daarna op met een ledermelk of andere ledercosmetica (zie verder: onderhoudsproducten).

Suède en nubuckleder

Voor de normale reiniging volstaat voorzichtig stofzuigen met het zetelmondstuk of een geborsteld opzetstuk. Sterk belaste plekken kun je met een zachte kledingborstel of een spons opruwen. Voor een grondigere reiniging ga je te werk zoals bij gewoon leder. Gebruik voor het naboenen echter geen ledermelk maar een spray (zie verder: onderhoudsproducten).

Waarom leder?

goede redenen voor leder

  • duurzaam natuurproduct
  • onderhoudsvriendelijk
  • uniek, elke huid is anders
  • zeer sterk
  • tijdloos

Leder is een natuurproduct met buitengewone eigenschappen en daardoor bijzonder geschikt voor het vervaardigen van kledij en meubelen. Leder heeft traditie. Dankzij het looien komt men van de ruwe huid tot een duurzaam, zacht en soepel leder. Een moeizame en lange weg wordt hierbij afgelegd. De prijs van het leder wordt bepaald door de grootte en de gaafheid van de dierenhuid.Leder is levend materiaal dat ademt en flexibel is. Nerven, poriën, littekens, insectenbeten, kleurverschillen,... maken elk stuk leder uniek.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwigheden en onze promoties.

Suggestiebox

Heb je suggesties of opmerkingen? Laat gerust een bericht na in onze suggestiebox.

Opmerkingen of suggesties

Contact & Openingsuren

Meubelen Neven Diepenbeek

Neven Maasmechelen

Nieuwstraat 170
3590 Diepenbeek

T 011-28.00.00
E info@meubelen-neven.be

BTW-nummer: BE-0439.366.448Weekdagen
09.00 u. - 19.00 u.
Woensdag gesloten

Zaterdag
10.00 - 18.00 u.
Zondag
13.30 - 18.00 u.