Krassen verwijderen

Krassen op gepolijst hout?

Bet de plek in met een 1/1-mengeling van azijn en olie. Polijst na met een zachte lap.

Krassen in meubelen of deuren?

Diepere krassen kun je vullen met boenwas of vloeibaar hout en daarna eventueel nakleuren met een retoucheerstift.

Hout een stukje natuur

Er bestaan op deze wereld ongeveer 30.000 tot 40.000 houtsoorten, slechts een 600 hiervan zijn in de handel verkrijgbaar. Elke soort heeft zijn eigen kleur, hardheid en nerfstructuur. Hout ten behoeve van de meubelindustrie is veelal afkomstig van naaldbomen (oa. Nederland en Scandinavië) en loofbomen (oa. Verenigde Staten, Europa en Azië). Naaldbomen kenmerken zich door een snelle groei waardoor het een zachtere houtsoort is. Voorbeelden zijn spar, vuren en grenen. Loofbomen groeien traag, met als gevolg dat het hout veel harder is. Voorbeelden zijn eiken, berken, beuken, kersen en tropische houtsoorten zoals teak, bangkirai en sisam.

De waarde van hout wordt bepaald door zijn hardheid en gewicht. Zachte houtsoorten zoals spar, grenen en els worden omwille van hun gunstige prijsklasse meestal in natuurlijke staat voor massieve meubelen gebruikt. Middelharde houtsoorten zijn es, beuk en notelaar. De beuk is geschikt voor parketvloeren en het onderstel van beklede meubelen. De es en het dure notenhout worden vaak tot fineerhout verwerkt. Harde houtsoorten zoals kerselaar en eik zijn bijzonder waardevol. Beide worden zowel voor massieve meubelen als voor fineerplaten gebruikt.

Onderhoudstips voor behandelde houtoppervlakken

Gelakte oppervlakken

Gelakte oppervlakten poets je best door er met een vochtige doek over te gaan en droog na te wrijven. Gebruik in geen geval politoeren of sprays, deze zullen de lak aantasten. Let erop dat rubberen glijders, bijvoorbeeld onder stereo-installaties, steeds met vilt zijn afgedekt. Zo vermijd je zwarte strepen bij het verplaatsen.

In de was gezette oppervlakken

Massieve meubelen zijn vaak behandeld met was.

  1. normaal onderhoud: Afstoffen en vochtig schoon-vegen, nawrijven met een verzorgende bijenwasemulsie. Na het drogen met een pluisvrije doek opboenen.
  2. bij een dof oppervlak: Reinigen met plantaardige zeep, met bijenwaspolitoer naboenen.
  3. bij krassen of moeilijk te verwijderen vuil: Een beetje wasbalsem reinigingsmiddel op een dun schuurpapiertje aanbrengen en uitwrijven. Het ruwe hout met bijenwaspolitoer inwrijven en naboenen.

Geoliede oppervlakken

  1. normaal onderhoud: Geoliede oppervlakten onderhoud je best door op regelmatige tijdstippen natuurhars- of parafinneolie gelijkmatig aan te brengen. Nawrijven met een pluisvrije doek.
  2. bij krassen of moeilijk te verwijderen vuil: Het vuil met een fijn schuurpapier verwijderen. Reinigen met plant-aardige zeep en oliën. Na het drogen, nawrijven met een pluisvrije doek.
  3. bij schade en sterk afgesleten oppervlakken: Ontstoffen, reinigen met plantaardige zeep, voorzichtig naschuren, en met een dunne laag olie inwrijven.

Algemene onderhoudstips voor alle houtsoorten

Over het algemeen behoeft hout weinig onderhoud. Een stofdoek volstaat doorgaans. Vingerafdrukken wis je weg met een licht bevochtigde zeemlap, wrijf er daarna nog eens over met een droge stofdoek. Let op met water! Houtsoorten met grove poriën zoals eik en es wis je beter niet met water af.

Stel het hout indien mogelijk aan gelijkmatig licht bloot. Een boek dat constant op dezelfde plek ligt, verhindert op deze plaats het verdonkeren van het hout. Bijzonder sterk verdonkerende houtsoorten zijn grenen, spar en den.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwigheden en onze promoties.

Suggestiebox

Heb je suggesties of opmerkingen? Laat gerust een bericht na in onze suggestiebox.

Opmerkingen of suggesties

Contact & Openingsuren

Meubelen Neven Diepenbeek

Neven Maasmechelen

Nieuwstraat 170
3590 Diepenbeek

T 011-28.00.00
E info@meubelen-neven.be

BTW-nummer: BE-0439.366.448Weekdagen
09.00 u. - 19.00 u.
Woensdag gesloten

Zaterdag
10.00 - 18.00 u.
Zondag
13.30 - 18.00 u.