Stoffen - vele soorten stof

Goede redenen voor stoffen

  • natuurlijk of synthetischoneindig
  • veel keuze in kleur of dessin
  • over het algemeen goedkoper dan leder
  • vaak afneembare bekleding

Natuurlijke vezels

Natuurlijke vezels worden gemaakt van planten (katoenplant = katoen, vlasplant = linnen), van de vacht van dieren (wol, mohair) of ze worden door de diertjes zelf gemaakt (zijderupsen). Uit katoen ontstaat oa. denim, gebardine, netel, organza en popeline. Flanel, fluweel of velours, chiffon, brokaat, taf,... zijn afkomstig uit linnen.  Batist is een zeer fijne en zachte stof, geweven uit wol, katoen of linnen.  Natuurlijke vezels zijn hernieuwbare grondstoffen: planten en dieren geven immers elk jaar opnieuw opbrengst. Natuurlijke vezels zijn over het algemeen zeer huidvriendelijk en nemen goed vocht op.

Synthetische of halfsynthetische vezels

Synthetische vezels worden door de mens gemaakt. Dit gebeurt met chemische stoffen die bijna allemaal uit ruwe olie worden gehaald.Voorbeelden zijn polyester, polyamide, acryl, dralonvelours,.... Een halfsynthetische stof is bijvoorbeeld viscose. Viscose wordt op plantenbasis (cellulose) industrieel vervaardigd. Viscose is zacht en antistatisch maar vanwege zijn matige sterkte echter niet overal inzetbaar. In tegenstelling tot natuurlijke vezels zijn synthetische vezels niet hernieuwbare grondstoffen, ze zijn wel zeer gebruiks- en onderhoudsvriendelijk en bijzonder slijtvast. Ze zijn licht- en kleurvast, vormbestendig, scheur-vast, moeilijk ontvlambaar en niet temperatuurgevoelig.

Vlekken verwijderen op stoffen

Balpen
Met een goed absorberende, witte (of kleurvaste) doek in de brandalcohol drenken en de vlek deppend verwijderen.

Bier
Los wat wasmiddel voor fijne was op in lauwwarm water, neem een witte (of kleurvaste) doek en wrijf de vlek schoon.

Bloed
Maak de vlek week met koud water. Los wat wasmiddel voor fijne was op in lauwwarm water, neem een witte (of kleurvaste) doek en wrijf de vlek schoon. Ook een zetelshampoo kan misschien soelaas bieden.

Boenwas
Een witte (of kleurvaste) doek in wasbenzine of ontvlekkingsmiddel drenken en deppen op de vlek. Nawrijven met water.

Eiwit, eigeel
Maak de vlek week met koud water. Los wat wasmiddel voor fijne was op in koud (nooit warm) water, neem een witte (of kleurvaste) doek en wrijf de vlek schoon.

Kaarswas
Laat het kaarsvet stollen en schraap zoveel mogelijk was af. Leg keukenpapier op de vlek en strijk er meermaals over. Neem regelmatig een nieuw vel papier.

Kauwgum
Ijsklontjes in een plastic zak op de kauwgum leggen tot de massa hard is. Dan voorzichtig afbrokkelen.

Chocolade
Krab een chocoladevlek eerst voorzichtjes los met een mes. Dep de vlek daarna met wat brandalcohol of glycerine en laat dit kort op de chocoladevlek inwerken. Spoel na met een warm sopje.

Lippenstift
Dep een witte (of kleurvaste) doek in white spirit of alcohol en dep de vlek. Spoel na met lauw water en een wasmiddel voor fijne was.

Nagellak
Dep met een witte (of kleurvaste) doek en aceton of tinner. Spoel na met lauw water en een wasmiddel voor fijne was.

Rode wijn
Onmiddellijk deppen met witte wijn of bruisend water. Rijkelijk met zout bestrooien en naspoelen met water.

Cola
Maak een sopje van tapijtreiniger en lauwwarm water, neem een witte (of kleurvaste) doek en wrijf de vlek schoon.

Vruchten/fruit
Dep fruitvlekken onmiddellijk met citroensap. Restvlekken deppen met alcohol. Naspoelen met water.

Koffie
Een witte (of kleurvaste) doek in benzinezeep drenken, met warm water nawrijven.

Algemene onderhoudstips - stoffen

Voor de regelmatige schoonmaakbeurt kun je de bekleding van de zetels met een zachte borstel afstoffen of stofzuigen met het zetelmondstuk.

Om de zoveel jaar kun je de zetels grondiger reinigen met het in de handel verkrijgbare droge schuim waarmee waterranden worden vermeden. Let goed op de gebruiksvoorschriften van het schuim en op de reinigingsaanbeveling van de fabrikant. Probeer de producten altijd eerst uit op een minder zichtbare plaats van uw meubel.

Afneembare zetelbekledingen mogen enkel in de wasmachine worden gewassen wanneer de fabrikant de wasmachinevastheid garandeert.

Weetjes over stoffen

Zitkommen of zitplooien zijn volkomen normaal. Het volstaat om de bekleding of kussens af en toe op te schudden, glad te strijken of met een natuurhaarborstel te borstelen.

Veloursstoffen ondergaan wijzigingen. Er kunnen drukplaatsen ontstaan die de vakman ‘gebruikslustre' noemt. Dit is geen slijtageverschijnsel, lustreglans komt door de werking van licht en schaduw zeer elegant over en na verloop van tijd krijgt de bekleding een gelijkmatig effect.

Afgestoten haren van mohairvelours zijn geen drama. De polen zullen zich opnieuw sluiten. Nooit tegen de draad in borstelen of stofzuigen!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwigheden en onze promoties.

Suggestiebox

Heb je suggesties of opmerkingen? Laat gerust een bericht na in onze suggestiebox.

Opmerkingen of suggesties

Contact & Openingsuren

Meubelen Neven Diepenbeek

Neven Maasmechelen

Nieuwstraat 170
3590 Diepenbeek

T 011-28.00.00
E info@meubelen-neven.be

BTW-nummer: BE-0439.366.448Weekdagen
09.00 u. - 19.00 u.
Woensdag gesloten

Zaterdag
10.00 - 18.00 u.
Zondag
13.30 - 18.00 u.