Wat is design?

Design staat voor alles wat ontworpen is. Het is zeker geen beschermd begrip; net als bij (beeldende) kunst kan eenieder bepalen of iets al dan niet design is. Onder design verstaat men vaak meubels die verbonden zijn aan ontwerpers met befaamde namen of die voor gerenommeerde merken ontworpen hebben. Denk maar aan Philippe Starck en Ludwig Mies van der Rohe. Design hoeft niet steeds nieuw te zijn, denk maar aan de Barcelona Chair van Ludwig Mies van der Rohe of de Egg Chair van Arne Jacobsen. Men denkt vaak dat design niet voor iedereen weggelegd is, doch er zijn voorbeelden die het tegendeel bewijzen, ondermeer de tuinstoelen Toy van Philippe Starck tonen dat aan.

Wat is een gietvloer

Een gietvloer is een gladde kunststof vloerbedekking die in twee varianten bestaat, zowel de glanzende als de matte variant kunnen aangebracht worden. Naast de betonnen vloeren, is ook deze vorm - een vloer met de uitstraling van beton - populair. Hier zetten we nog enkele nuttige tips over gietvloeren alvorens u deze in huis laat leggen.

Gietvloer is een combinatie van kunstofharsen - meer bepaald epoxyhars - met kleurpigmenten en vulmiddelen. PU-gietvloeren worden gemaakt op basis van polyurethaan. Het zijn juist deze materialen die de eigenschap bezitten om tot een vlakke vloer te vloeien. Door deze eigenschap kan je dan weer verschillende kleuren aanbrengen. Door met allerlei materialen die je kan toevoegen te spelen, kan je verrassende en kleurrijke vloerontwerpen krijgen.

Omwille van het vloeiende effect, kan je gietvloer alleen maar benutten indien de ondervloer niet helt, zeer glad, vlak en droog is. Zoniet zal je altijd oneffenheden blijven zien, want de vloer is maar drie à vier millimeter dik. De beste ondervloer is uiteraard een betonvloer, doch er zijn meerdere mogelijkheden, zo is zelfs een tegelondervloer mits de nodige voorbewerkingen geschikt.

Voor een kunststofvloer heb je twee componenten nodig en deze worde ter plekke vermengd alvorens het materiaal direct op de vloer wordt gegoten. Het leggen van de vloer verloopt over meerdere dagen, aangezien deze uit meerdere lagen bestaat en je per laag toch wel rekening dient te houden met droogtijd van twaalf uur. Je hebt eerst een basislaag nodig, welke dient om het geheel waterpas te maken, te hechten en te egaliseren. Vervolgens worden meestal nog twee bijkomende lagen gegoten, waarin het gewenste kleur aangebracht is. Als laatste volgt uiteindelijk de topcoating. Aangezien het hier vakwerk betreft, kan je dit niet zelf doen.

Na het leggen zal de vloer in principe niet meer werken, doch leg je de gietvloer op een ondervloer die wel nog werkt, dan kan de gietvloer zelfs gaan scheuren.

Gietvloeren hebben als voordeel dat ze over het algemeen naadloos, strak, slijtvast, geluiddempend, waterdicht en eenvoudig te onderhouden zijn. Met een dweil en gewoon schoonmaakmiddel kan je deze vloer perfect schoonmaken. Wel kan er een verschil in hardheid zijn. Een zachte gietvloer komt warmer en daardoor kindvriendelijker over. Alhoewel elke vloer gevoelig is voor krassen, is een goede gietvloer minder krasgevoelig. De kleurechtheid is afhankelijk van de gekozen kwaliteit. Kwalitatief betere gietvloeren zijn uiteraard wat duurder, doch hebben meer voordelen. Om zeker te zijn van een goede gietvloer kan je je best heel goed laten informeren en ga je best ook enkele modelwoningen bekijken om je ter plaatse van de verschillen te vergewissen.

Door steeds nieuwere technieken, kan je ongelooflijk veel effecten verwerken in je gietvloer en dit naast de vele kleurvarianten. Je hebt inmiddels gietvloeren met betonlook, met glitters erin verwerkt, etc ... Je kan er echter ook eigen dingen in laten verwerken, zoals (oude) munten, logo's, om het even wat. Alvorens dit effectief gegoten wordt, zal het een test ondergaan. Eens de test succesvol doorstaan, kan de gietvloer naar wens gegoten worden.

Wat kost nu een dergelijke gietvloer? Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de vloervariant, de ondervloer en uiteraard de oppervlakte. Hoe groter de oppervlakte, hoe goedkoper het geheel wordt. Een voorbeeld, voor een betonlookvloer betaal je projectmatig vanaf veertig Euro per vierkante meter. Om optimaal voorbereid te zijn, laat je je best goed informeren en bespreek je alles grondig op voorhand!

Wist u datjes...

Wist u dat …

Mensen die kerstversiering ophangen heel erg gehecht zijn aan hun woning en dat als men kiest voor een afsluiting rondom het huis, men niet van plan is om de buurt te verlaten?

Wist u dat …

De inrichting van uw huis veel zegt over uw persoonlijkheid? Uiteraard is dit niks nieuws, maar nu is het opnieuw aangetoond door onderzoek van een Amerikaanse psychologe. Zij kwam alvast tot volgende conclusie: extraversie, emotionele (in)stabiliteit en vriendelijkheid zijn moeilijk af te leiden uit het interieur. Wel kan je er uit afleiden of iemand een georganiseerd is, al dan niet creatief of no-nonsense.

Zo leven georganiseerde mensen in nette opgeruimde huizen. Vaak huizen deze mensen in een goed van licht voorziene woning met een minimalistische, moderne inrichting. Mensen die openstaan voor nieuwe ervaringen, hebben vaak creatieve spullen in huis, terwijl de no-nonsense mensen de schoenpoets, de sunblock of de stofzuiger zo voor het grijpen hebben.

Een olifant in de kamer?

Dat kan! Een leuk idee voor de kamer van je (b)engeltjes. Kies een leuk papiertje en snij er een levensgroot dier uit. Dit kan u vervolgens op de muur hangen. Bent u minder creatief? Geen nood, inmiddels zijn de prints en muurstickers volop in de mode en zodoende kan u dergelijke prints makkelijk bij de betere vakhandel krijgen.

Designers

Stefan Steenkist

Deze ontwerper studeerde aan de Design Academy te Eindhoven. Reeds in 1994, het jaar waarin hij afstudeerde, werd zijn examenwerk reeds opgemerkt tijdens een tentoonstelling in de Amsterdamse "Beurs van Berlage" en ook op de Internationale Meubelbeurs te Milaan, wat zeker geen kleintje is! Zijn ontwerpen ademen persoonlijkheid uit, stralen emotie uit en dat is net wat zijn ontwerpen eigenzinnig en zelfstandig maakt. Volgens Steenkist moeten meubelen mooi, functioneel, comfortabel en kwalitatief goed zijn.

Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe, geboren te Aken in het jaar 1886 als Ludwig Mies, signeerde vanaf het jaar 1910 al zijn ontwerpen onder de naam Ludwig Mies van der Rohe (waarbij van der Rohe de naam van zijn moeder was). Ludwig was de laatste directeur (1930-1933) van het alomgekende Bauhaus en staat alom gekend als het toonaangevende boegbeeld van het modernisme binnen de architectuur. In de jaren '20 ontwikkelde hij voornamelijk stalen buismeubelen, welke voor de massa bestemd waren.

Scholten & Baijings

Dit is een jong designers duo dat sinds 2000 samenwerkt. Het betreft Stefan Scholten en Carole Baijings. Hun werk kenmerkt zich terughoudendheid in de vormgeving enerzijds en het oog voor detail anderzijds. Het duo houdt zich zowel projectmatig bezig alsook met het ontwerpen van vrije modellen. Enkele van hun werken staan zelfs tentoongesteld in het Amsterdam Stedelijk Museum en het Centraal Museum te Utrecht. Vroeger maakte Stefan reeds deel uit van het bekende duo Copray en Scholten.

Roderick Vos

Het klinkt behoorlijk hightech - driedimensionaal vormgeven - en toch is at net wat Roderick Vos doet. Roderick maakt zijn prottypes liefst met de hand, waardoor hij reeds in een vroege creatieve fase in aanraking komt met alle aspecten van design. Van materiaalbehandeling tot productie. Zijn manier van werken is absoluut helemeaal anders dan deze van zijn generatiegenoten. Normaal begint men met een schets of tekening van het ontwerp.

Roderick begint slechts met een krabbel en begint vervolgens te "knutselen" aan driedimensionale prototypes op schaal 1 : 1 . De tekening wordt pas dan gemaakt wanneer het product "af" is. Roderick genoot zijn studie aan de Design Academy te Eindhoven. Hij had zijn eigen ontwerpbureau te Indonesië van 1990 tot 1996. Tot 2004 was hij nauw betrokken bij het Maupertuus in Groningen. Nu concentreert hij zich volledig op zijn eigen ontwerpstudio.

Jan des Bouvrie

Jan des Bouvrie genoot zijn opleiding aan de Rietveldacademie te Amsterdam. Na zijn opleiding begon hij te werken in de meubelzaak van zijn ouders. Ondertussen is hij de eigenaar van het toonaangevende interieurinstituut "Het Arsenaal" , wat overigens een eigen ontwerpstudio omvat. In de loop der jaren heeft Jan des Bouvrie meerdere prijzen ontvangen voor enkele van zijn ontwerpen. Zo heeft hij de Cultuurprijs van 1974 gewonnen, de Stijlprijs met de fauteuil 5470 F in 1990 en de Meubelprijs voor de zitmeubelserie 6430 in 1999. Dit is alvast de filosofie van Jan inzake meubelen: "Een meubel moet in de eerste plaats de mens dienen, het moet comfortabel zijn en je moet je er lekker in voelen."

Henk Vos

Deze ontwerper heeft interieurarchitectuur gestudeerd aan de academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Sinds 1963 leiden hij en zijn familie het toonaangevende interieurinstituut Maupertuus te Groningen. Belangrijk onderdeel van deze instelling is het bureau voor interieur-architectuur. De voornaamste opdrachtgevers zijn ondermeer KBB, het confectiecentrum van Amsterdam, de VNU en TNT. Men kan de ontwerpen van Henk herkennen door zijn eenvoudige, simpele vormen en de strakke lijnen. Henk's motto luidt niet voor niets: "Liever leeg dan lelijk". De meeste ontwerpen van Henk hebben een lange levensduur, enerzijds omwille van het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen, maar anderzijds ook door hun tijdloze schoonheid.


Barcelona-stoel

De Barcelona-stoel van Ludwig Mies van der Rohe is één van zijn bekendste ontwerpen. In tegenstelling tot het feit dat zijn ontwerpen in de jaren '20 voor de menigte bedoeld was, ontstonden er van dit model oorspronkelijk slechts twee modellen. Deze waren speciaal ontworpen voor het Duitse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1929 te Barcelona. De stoel had als functie om het Spaans koninklijk echtpaar tijdens de openingsreceptie een zitplaats aan te bieden.

Deze stoel bestaat uit een stalen frame waarop twee witte kussens uit geitenleer lagen. Het frame met de manueel vastgelaste gekruiste poten in verchroomd staal doet denken aan de antieke vouwstoel, wat in de oudheid een echt statussymbool was. Ten tijde van de wereldtentoonstelling van 1929 was deze stoel ongelooflijk modern, maar werd wel ontvangen als het meest rationele en functionele ontwerp vanuit die tijd. Vandaag de dag oogt deze stoel nog steeds elegant en luxueus.

Het was Mies' opzet om op een nieuwe manier naar meubels te kijken en zodoende een andere benadering te ontwikkelen tegenover de alom heersende ambachtelijke traditie. Zijn ontwerpen deden in alles denken aan machines, industrie en techniek en gaven op die manier blijk van bewondering voor het amerikanisme, denk maar aan Henry Ford, de wolkenkrabbers en andere nieuwe mogelijkheden. Ironisch genoeg blijkt dat uitgerekend de Barcelona-stoel een product was dat via ambachtelijke technieken vervaardigd werd en waarvoor juist de traditionele materialen voor benodigd werden.

Wat is vintage

Vintage is de benaming voor designmeubels uit de jaren '50, '60 en '70. Charles, Ray, Eames, Arne Jacobsen en Vernon Panton zijn onder andere de populaire ontwerpers uit deze periode. Momenteel is "vintage" de trend. Oude meubels geven je huis een persoonlijke sfeer en laat dat nu net zijn waar de meeste mensen op dit ogenblik naar zoeken. Liefst dan nog naar originele exemplaren, al worden deze modellen behoorlijk schaars. Dat is dan ook de reden waarom vele fabrikanten de klassiekers heden ten dage weer in productie nemen. Op vlak van materiaal valt het op dat notenhout en houtfineer veelal vertegenwoordigd zijn. Gebogen hout - het zogenaamde plywood - is helemaal vintage.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwigheden en onze promoties.

Suggestiebox

Heb je suggesties of opmerkingen? Laat gerust een bericht na in onze suggestiebox.

Opmerkingen of suggesties

Contact & Openingsuren

Meubelen Neven Diepenbeek

Neven Maasmechelen

Nieuwstraat 170
3590 Diepenbeek

T 011-28.00.00
E info@meubelen-neven.be

BTW-nummer: BE-0439.366.448Weekdagen
09.00 u. - 19.00 u.
Woensdag gesloten

Zaterdag
10.00 - 18.00 u.
Zondag
13.30 - 18.00 u.